21 Mayıs 2015 Perşembe

Nohutlu Pilav


 Nohutlu kuş üzümlü pilav Konya düğün yemeklerinin baş tacı.Akşamdan ıslatılan nohutlar sabah pırtlatılır.[yani kabukları soyulur]Bu işlemi yapmak için halalar- teyzeler toplanır,neşeli bir şekilde güle oynaya yapılır.Güzel lapa olmayan tane tane pilav pişirmenin sırlarını veriyorum.İşte birkaç tanesi.En garantili pilav pişirmenin sırrı ölçüsü diyebilirim.1 bardak pirince 1,5 bardak su ilavesi ile pilavın lapa olma durumu neredeyse tamamen ortadan kaldırılabilir.Biz yumuşak, lapa olmayan tamamen pişmiş pilav seviyoruz ve 1 ölçü pirinç 2 ölçü su kulanıyoruz.
  Pilav pişirmeden önce mutlaka kaynar suda 15dk.  bekletilmesi gerekir.[Bunun sebebi pirincin depolanma sırasında güvelere karşı ilaçlanması]
 Değişik pişirme yöntemleri var .Genelde yaygın olan pilav pişirme yöntemi olan kavurma yönteminde geniş ve derin olmayan bir tencereye zeytinyağ alınıp güzelce yıkanan ve suyundan iyice arındırılan pirinç ilave edilerek biraz kavrulur.Tereyağ ilave edilir pirinçler şeffaflaşana kadar kavurulur.
Pilavın renginin beyaz olması için kaynama aşamasında 2-3 damla limon suyu damlatılır.  Pilavlarda  yarım tatlı kaşığı şeker ilave edilir lezzetli olması için.
Pilav piştikten sonra bir mutfak bohçasına sarıp dinlendirilirse tane tane olacaktır.


2 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su
Tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
60 ml zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut


 Pirinçler yıkanmadan yaklaşık 15-20 dk kadar kaynar suda bekletilir. Sonra suyu süzülür soğuk suyun altında pirincin nişastası çıkıp durulanıncaya kadar yıkanır. Pilav tavasına zeytinyağı alınır, yıkanan pirinç ilave edilir  ve kavrulmaya başlanır.Pirinçler  dıştan içe doğru yavaş yavaş karıştırılır.Kavurma işleminin yarısında tereyağ ilave edilir.Kavurma işlemi bitince kaynar su verilir ölçüsüne göre.Suyun üzerine nohut ve kuş üzümü ilave edilip pişmeye bırakılır.Önce hızlı sonra yavaş ısıda üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir.Yukarıda verdiğim püf notlarını uygulamayı unutmayın.Afiyet olsun

Karnıyarık


  "Her avradın yoğurt yiyişi farklıdır" derler.Çok doğru bir söz söylemiş atalarımız.Bizim karnıyarık yapımı da farklı olacak elbette.Birkaç püf noktası aktarmak istiyorum..Mesela patlıcanları derin tencerede bol sıvıyağda kızartıyorum.Bol kızgın yağda patlıcanlar fazla yağ çekmez.Dışı çabucak kızardığı için.Bi de patlıcanları suda bekletmiyorum.Suda bekleyen patlıcan sertleşir...






Malzemeler:6 kişilik


6 adet küçük boy patlıcan
2 adet orta boy soğan
3 adet domates
5 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
 tuz, karabiber, kırmızıbiber
250-300 gm kıyma
Maydonoz
2 kaşık tarayağ
Kızartmak için :Sıvıyağ


Patlıcanları çizgili soyup, bekletmeden derin tencerede bol yağda kızartılır.Patlıcanlar kızarırken bir yandan da kıyma tavaya konularak pişirilmeye başlanır.Suyunu çeken kıymaya tereyağ ve ince doğranmış soğan ilave edilir.Soğanların ardından ince doğranan yeşil biber, domates ve tuz eklenerek  bir süre sotelenir.Üzerine bir çay bardağı salçalı su ekelenerek 5 dk kaynatılır.Son olarak iç harca baharat ve maydonoz ilave edilir.
 Kızaran patlıcanlar tepsiye alınır, ortaları kesilerek iç harç  yerleştirilir.İçleri doldurulan patlıcanların üzeri yeşil biber ve domates parçaları ile süslenir.

Ayrı bir yerde 1 kaşık salça 1 bardak sıcak suda ezilerek patlıcanların aralarına dökülür.(patlıcanların üzerine dökülürse iç harç patlıcanların dışına çıkabilir.)  170 derece de ısıtılan fırında  20-25 dakikak pişirilir. Dilerseniz karnıyarık tenceresinde ocakta da pişirebilirsiniz. Afiyet olsun..