9 Mayıs 2015 Cumartesi

PEYNİRLİ PATATESLİ KEK


 Sebzeli tuzlu keklere batı mutfağında kiş deniliyor.Öyle bir ayrım yapmışlar.biz tuzlu tuzsuz hepsine kek diyoruz.Bence de tuzlu sebzeli kek gibi yapılan yiyecekler ayrı bir kategoride tutulmalı.Ama herkes kek olarak yazıyor yayınlıyor,daha önemlisi halkımız kek olarak biliyor.Biz de çoğunluğa uyalım, kek diyelim. İşte bizim tarif.
PEYNİRLİ PATATESLİ KEK:

Malzemeler :

3 adet yumurta
1 su bardağı süt yoğurt karışımı
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
3-4 orta boy patates
1 çay bardağı beyaz peynir
Maydanoz
2 - 3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber, pul biber nane az kimyon

Hazırlanışı : Patateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. 3 yumurtayı tuz ile çırpıp sıvı yağ ve yoğurdu da ilave edip çırpmaya devam edin. Baharatları ekleyin. Un ve kabartma tozunu eleyerek yavaş yavaş karışıma ekleyin. Doğradığımız patatesleri de ekleyip iyice karıştırın. Son olarak doğradığımız maydanozları ve beyaz peyniri ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Yağlanmış tepsiye dökün. Üzerine dilerseniz bolca susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
 Gerçekten börek tadında oluyor, tavsiye ediyorum. Afiyet olsun.

Patlıcanlı Bulgur Pilavı



Patlıcanlı Bulgur Pilavı:Yaz aylarında başlı başına bir öğle yemeği.Bulgur ve sebezelerin muhteşem uyumu.Yanına salata, yoğurt ve de karpuz. Ohh miiss!..
Bulgurun Faydaları:  Oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir pozisyona getirmiştir. Liflerin ayrıca tok tutucu bir özelliğe sahip olması, bulgura kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklemiştir.
Yapısındaki B1 vitaminleri; sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bulgur bütün bunların dışında yapısında içerdiği folik asit sayesinde hamile annelerin bebeklerinin zeka seviyesini ilerletmede oldukça gereklidir.
Bulgurun glisemik endeksini düşük olması sebebiyle, bulgur uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Ayrıca da şeker hastalarına tavsiye edilir


       


Malzemeleri:
  1 su bardağı pilavlık bulgur
  2 adet orta boy kemer patlıcan
  1 adet orta boy kuru soğan
  2 adet sivri biber
  1,5-2 su bardağı sıcak su
  3 adet domates 
  Yeteri kadar 
  1 türk kahvesi fincanı zeytinyağı
 1 yemek kaşığı tereyağ

 Bulgur Pilavı Yapılışı: Patlıcanlarımızı küçük küçük doğruyoruz.
Zeytinyağında patlıcanları rengi dönene kadar karıştırıyoruz.Ardından soğanları patlıcanlara ilave edip soteliyoruz.Tereyağını ve bulguru ilave edip ara ara karıştırıyoruz.Küp doğranmış domatesleri de ilave edip pilavın suyunu veriyoruz.(Yine en son biberleri ilave ediyorum,çabuk piştikleri için).Tuz ilavesinden sonra pişmesini bekliyoruz.Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp 15 dakika demlenmesini bekliyoruz.