8 Mayıs 2015 Cuma

FAVA


  Bakla Fava Tarifi Ve
  İç Baklanın  Faydaları  

Bakla, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.
Bakla, insan sağlığı için önemlidir
Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür.
Bakla içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar.
İçerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir.
Bakla ayrıca, hemoroid ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.
Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor.
Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler
Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur.
Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.

Bakla çiçekleri demlenerek böbrek taşlarının düşürülmesinde, çay olarak ve taneleri kaynatılarak idrar arttırıcı olarak kullanılır. Zehirli bileşikler taşımadığından tehlikesizdir. Baklanın kuvvet verici, idrar arttırıcı ve balgam söktürücü özelliği gıda olarak tüketildiğinde de geçerlidir.


Fava yapımı için iç bakla, yağ, limon, soğan, sarımsak, tuz ve karabiber eklenerek az suyla haşlanır. Tüm malzemeler haşlandıktan sonra blenderdan geçirilir. Tabanı yağlı bir tepsiye dökülür, buzdolabında dinlendirilir. İsteğe bağlı olarak fava hazırlandıktan sonra üzerine susam dökülerek kısa süre fırınlanabilir.

Fava Malzemeleri

1,5 su bardağı kuru bakla
1 çay bardağı zeytinyağı
2 soğan
 1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz şeker
1 limonun suyu
Yarım demet dereotu
Tuz

Farklı pişirme önerisi: 

Piştikten sonra blendırdan geçirin. Limon suyunu ilave ederek tekrar karıştırın. Üzerini incecik kıyılmış dereotuyla süsleyin.Biz susam kullandık. Az zeytinyağı gezdirin. İyice soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Not: İsteğe baglı sarmsak ve dereotunu ezme sırasında Favanın içinde kullanabilirsiniz. Dilimleyerek servis edin.

İçli köfte (tavuklu)

 Tavuklu içli köfte ya da herkesin bildiği içli köfte yapımında daha iyi bir sonuç almak istiyorsanız geniş ama ara ara kullanacağınız bir zamana ihtiyacınız var demektir.Bunun için sabah kahvaltı çayını ocağa koyarken biraz suyunu fazla koyup dügüyü ıslatın ki kahvaltı yapıncaya kadar dügü iyice şişsin.Hafif ılınınca buzdolabına koyun soğusun (düğüyü soğutmamızın sebebi tavuk göğsü ile buluşacağı için çabuk bozulma olmasını istemiyoruz) Tavuklu içli köfte malzemelerinin hepsini robotta hamur oluncaya kadar karıştırıyoruz.Robottan çıkarıp elimizle biraz yoğuruyoruz,tekrar buzdolabına kaldırıyoruz.4-5 saat buzdolabında dış harcımız bekleyecek(bu işlemleri sabah saatlerinde yaptığımız için köftelerimiz akşam yemeğine hazır olacak).Dış harcımızda olduğu gibi iç harcımızıda önceden hazırlayıp buzdolabında bekletiyoruz.Tarifin devamı aşağıda.

Tavuklu İçli Köfte Dış Malzemeleri 

3 çay bardağı ince bulgur (düğü)
1 tavuğun göğsü( kuşbaşı doğranmış)
1 çay kaşığı zerdeçel
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı tuz
1 ortaboy soğan
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tepeleme kimyon
 1 çay kaşığı karabiber








 İç Malzemeler

1 tavuğun butları
4-5 tane mantar
3 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 ortaboy soğan
yarım demet maydonoz
1 tatlı kaşığı tuz
1çay kaşığı kırmızı biber
4 adet yeşil köy biberi
2 ortaboy domates
1adet kırmızı kapya biber
1 çay kaşığı kimyon
1çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kekik

 İç Malzeme Hazırlanışı: Tavuk butlarını, soğanları ve mantarları robotta çok ince olmayacak şekilde ayrı ayrı kıyıyoruz. Mantarları 2 kaşık sıvı yağda suyunu salıp çekinceye kadar soteliyoruz.Ardından soğanları ve tavuk kıymasını soteleyip ince doğranmış yeşil biber ve kırmızı biberi ilave ediyoruz.Küp küp doğradığımız domateslerin ardından malzeme listesindeki baharatlarla tatlandırıyoruz.(malzeme suyunu çekmiş olacak)ocaktan alıp soğutuyoruz.














Tavuklu içli köfte hazırlanması:Önceden hazırladığımız dış harcımızdan yumurta büyüklüğünde toplar alıp ortasını elimizle olabildiğince ince açıyoruz , huni şeklinde..Açtığımız hamurların içini iç harcımızla dolduruyoruz ve kapatıyoruz limon şeklini veriyoruz.( Eğer bu şekilde açmakta güçlük çekiyorsanız Poğaça yapar gibi düz açıp ortasına harç koyduktan sonra uçlarını birleştirip elinizle yuvarlarsanız yine limon şeklinde bir içli köfteniz olur) Bütün malzemeyi bu şekilde yapıp hazırladıktan sonra derin tencerede bol sıvıyağda kızartıyoruz.

Not:Bu tarifte köfteleri kızarttım.