23 Nisan 2015 Perşembe

Kremalı Kabak Çorbası

 Bebekleriniz için de çok besleyici bir çorba Aysima 1,5 yaşında ve severek tüketiyor.İçinde ne olduğunu bilmediğiniz hazır çorbalardan almaktansa evde yapmak; ailenize taze besleyici öğünler hazırlamak elinizde. İşte tarif..

Kremalı Kabak Çorbası

2 adet Kabak
3 çorba kasigi un
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kasığı tereyağı
3 su bardağı süt[veya 200 ml çiğ krema]
Su yeteri kadar yaklaşık 2 su bardağı
Yarim demet dereotu

Hazırlanışı

Unu yağlarla kokusu çıkana kadar kavurup rendelenmiş kabağı ilave edlim.
Süt ve suyu kavrulan un kabak karışımının üzerine ekleyip kaynayincaya kadar karıştıralım.
Çorba kaynadiktan sonra kıvamı koyulasincaya kadar pisirmeye devam edelim.
Dereotunu en son ekleyelim.
 Kabak çorbasını genelde kabak dolması yaptıktan sonra içinden çıkan kabaklar ziyan olmasın diye yapıyorum.Yağ ile un kavrulduktan sonra içine süt, su ve krema ekleyip kabakları ilave ediyorum.Çorba pişince çorba yaptığımız karıştırıcı mixer ile karıştırıp servise hazır hale getiriyorum.Bütün sebze çorbalarını aynı mantıkla hazırlayabilirsiiz.Afiyet olsun.

Dondurma Kaşığı Kurabiyesi



 Dondurma kaşığında kurabiye uzun zamandır yayını bekleyen bir tarif. Farklı şekillerde kurabiye yapmayı seviyorum.Aslında ben kurabiye seviyorum.Çay - kahve ile birlikte birde sevdigin biri olacak yanında değmeyin keyfime..

Kakaolu dondurma kaşığı kurabiyesi



Malzemeler

125 gm tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı vanilya
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
3 çorba kaşığı kakao
yeteri kadar un
Hazırlanışı
Oda ısısında yumuşamış yağı pudra şekeri ile beraber iyice karıştırın. Zeytinyağını, yumurtayı,unu ekleyip karıştırın.
Kabartma tozu vanilya,kakao da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin
Hamurdan dondurma kaşığıyla alıp şekiller verin. Sap kısmı yaylı kaşıklardan olması lazım.
Yağlanmamış tepsiye kaşık yardımıyla kurabiyeleri dizin. Hamuru hızlı bir hareketle kaşıktan bırakın ki üzerinde şekiller oluşabilsin.
200 derecede çok iyi ısınmış fırına kurabiyeleri sürüp ısı ayarını 170’e düşürün. Hamur kabarmaya başladığı zaman ısıyı 140 a düşürün. Pembeleşmeden fırından alın.
Afiyet şifa olsun.


NOT: (Hamur çok yumuşak olursa yayılır. Hamurunuz fazla yumuşak olduysa, biraz daha un ilave edebilirsiniz.

Gelin Çantası



Yapımı çok pratik Gelin Çantası:Pankek yap arasına kremşanti koy o kadar.Habersiz gelen misafiriniz mi  var? Çay oluncaya kadar hazırlanır.





Malzemeler

1 adet yumurta

Yarım çay bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

4 çorba kaşığı sıvıyağ

Bir çay kaşıgı kabartma tozu

Bir paket şekerli vanilin

1 su bardağı un

2 çorba kaşığı kakao

İç malzemesi için
1 paket kremşanti

dondurma külahı şeklinde de yapabilirsiniz
1 su bardağından 1 parmak eksik soğuk süt

üzeri için hindistan cevizi

Gelin Çantası için: Yumurta ve toz şekeri iyice çırpın sıvıyağ ve sütü ilave edin çırpmaya devam edin üzerine unu kabartma tozunu,şekerli vanilini ve kakaoyu ilave çırpın.  Boza kıvamında olunca kepçe veya dökme aparatı yardımıya sıcak,peçete ile yağlanmış tavaya bir kaç kaşık ( çay tabağından daha küçük olacak şekilde ) hamur dökün. Hamurunuzun üzeri göz göz olana kadar pişirin, sadece bir tarafını pişirin.

Pişirdiğiniz pankeklerin altını kontrol edin eğer tam pişmişse ocaktan alın ve hamur bitene kadar aynı işleme devam edin pişme işlemi biten pankeklerin üzerini sterç film ile kapatın ve soğumasını bekleyin.

İçi için:Kremşanti ve sütü katılaşana kadar çırpın buzdolabında 15 dakika dinlendirin.

Hazırlanışı:Soğuyan pankeklerin içine kremşantiyi sıkın veya kaşıkla koyun isteğe göre bazılarını hindistan cevizine veya herhangi bir pasta süsüne bulayın ve buzdolabında biraz dinlendirip servis yapın.





Not:İsteğe göre gelin çantalarının üzerine kremşanti ile veya çikolatalı krema ile küçük çizikler atarak süsleyebilirsiniz .Bu tariften 16 ve 18 adet çıkıyor.





Sürk


Konya'da farklı çeşitleri yapılırdı babannem zamanında.Şimdilerde unutulmaya yüz tuttu.Hatay yöresine ait deseler de Van'da da çökelek kuruttuklarını görmüştüm.Sade kurutulan çökeleklerden kış mevsiminde yemek yapıyorlar adı Keledoş. Yöre insanı çok seviyor Keledoş yemeğini.Sürk kahvaltılık veya meze olarak tüketiliyor.Denemenizi tavsiye ederim..

Malzemeler
1 Kilo çökelek veya lor
2 Yemek kaşığı biber salçası (acı)
2 Yemek kaşığı kekik.
1 Yemek kaşığı çörek otu.
1 Tatlı kaşığı kimyon.
Tuz.
100 gm tereyağ 
Hazırlanışı
 Çökeleği yoğurma kabına boşaltalım(robotta da karıştırabilirsiniz)Üzerine 2 yemek kaşığı biber salçası, 2 yemek kaşığı kekik ,1 yemek kaşığı çörek otu, 1 tatlı kaşığı kimyon ve tuz atarak güzelce yoğuralım. Salça acı değilse damak zevkimize göre pul biber ilave edebilirsiniz.(güzelce yoğrulması gerekiyor içinde topak şeklinde çökelek kalmaması için)
 Çökeleği iyice yoğurduktan sonra 6 parçaya ayırıp resimdeki şekle benzetip havlu kağıt üzerine dizelim ve güneş gören bir yerde tutarak kurumasını sağlayalım.Havlu kağıt ıslandıkça değiştirelim. Güneş gören bir yerde 2,3 günde kuruyor; mutfakta kalorifer peteğinde 3 günde kuruttum.
  Kuruyan sürkleri streç naylona sararak dolaba kaldıralım. Kahvaltıda tüketirken tabağa 1 tane sürk koyup üzerine zeytinyağı dökerek ve tulum peyniri gibi çatalla ufalayarak tüketelim
Not: Normalde içine ceviz katılmıyor ama ben  sürk yaparken içine ceviz de katıyorum çok yakışıyor. Yalnız daha sıcak yerlerde yaşayanlar için tavsiye etmiyorum.Ceviz küf yapabilir, dikkatli olmak lazım.

Aşagıdaki malzemelerle de farklı Sürk ler yapabilirsiniz.
500 gm çökelek
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı kekik (kuru)
2 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı çörek otu
2 adet karanfil (havanda dövülecek)
¼ kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı deniz tuzu