21 Nisan 2015 Salı

Lorlu Pazı Sarması

              Pazının her türlü haline bayılırım.Erzurum yöresine ait bir yemekmiş farklı tatlar arayanlara tavsiye ederim.Bu ilk yapışım tekrar yaptıgımda ana malzeme lor olmakla beraber mutlaka içeriğini değiştirmeyi düşünüyorum. Yeni tariflerde buluşmak üzere...
Malzemeler:
6 kişilik
500 gr. lor peyniri
2 demet pazı yaprağı
1 su bardağı pilavlık bulgur
1,5 su bardağı sıcak su
1 adet büyük boy soğan 
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 

Üzeri için: 

2 yemek kaşığı tereyağı 
1 çay bardağı sıcak su

Servisi için:

1,5 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı tuz



Lorlu pazı sarması:

İyice yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz 2 demet pazı yaprağının sap kısımlarını kesin ve derin bir tencerede kaynattığınız bol suda, yaprakları 1 dakika haşlayın hemen soğuk suya alın.

1 adet büyük boy kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.Küçük bir tencerede 5 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın ve doğradığınız kuru soğanı soteleyin. 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay kaşığı karabiberi soğana ekleyin. Yıkadığınız 1 su bardağı pilavlık bulguru katın. Orta ateşte 5 dakika kadar kavurma işlemine devam ettikten sonra 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyin ve kapağı kapalı tencerede demlenmesini bekleyin.
 Suyunu çekene kadar pişirip demlendirdiğiniz bulgur pilavının içerisine 500 gram lor peynirini ekleyip karıştırarak  iç harcı hazırlayın.

Soğuk suda beklettiğiniz pazı yapraklarını süzün. Yaprakları, mutfak tezgâhınızın üzerine damarlı kısımları üstte kalacak şekilde tek tek açın. Keskin bir bıçak yardımıyla damarlarını, yaprakları delmeden kesin. Yaprakların orta kısmına hazırladığınız iç harçtan koyun. Kenar kısımlarını iç tarafa doğru katlayın ve uç kısmına doğru ilerleterek her bir sarmayı aynı şekilde hazırlayın.

Hazırladığınız sarmaları ısıya dayanıklı bir fırın kabına dizin. Üzerine, 2 yemek kaşığı tereyağını küçük parçalar halinde keserek yerleştirin. 1 çay bardağı sıcak suyu sarmaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar fırınlayın.Tenceredede pişirebilirsiniz . Üzeri kızaran sarmalar ılıdıktan sonra sarımsaklı yoğurt ilavesiyle servis edin.

Püf noktası:Pazı yapraklarını kararmaması için; haşladıktan sonra soğuk suda bekletmeye dikkat edin. Sararken dağılmaması için pazı yapraklarını 2-3 dakika kadar alt üst ederek haşlayın ya da sıcak su dolu bir kapta 5 dakika kadar bekletin. 

Peynirli Poğaça


 Pastane poğaçalarından çok daha lezzetli sağlıklı besleyici doğal.Bizim gibi evde çocuklarınızla hafta sonunu eglenceli hale getirebilirsiniz.Resimdeki el Asmin'nin çok marifetli aynı ben :))




Peynirli Poğaça
Malzemeler

2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket ıstant maya
2 yemek kaşığı şeker
1çay kaşığı tuz
2 yumurta beyazı hamura, sarısı üstüne
Aldığı kadar un

İçi için:
Beyaz peynir,maydonoz

 Poğaça yapılışı;
 Bizim evde maya olarak ıstant maya bulunur .Kullanımı kolay ve pratik.Bütün malzemeleri birleştirip poğaça hamurunu yoğuruyoruz ve  mayalanmasını bekliyoruz.Mayası gelen poğaça hamurlarını önce eşit bezelere ayırıyoruz. Mermer tezgah üzerinde hepsine elimizle bastırarak şekil veriyoruz.Peynir ve maydonozdan oluşan iç malzemeyi açtığımız hamurların içine koyup ikiye katlıyoruz, yumurta sarısı sürdükten sonra 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun. 

Ekler Pasta



Daha önce evde tulumba tatlısı yaptıysanız, ekler pasta ve profiterol yapmak sizin için çocuk oyunu kadar kolay olacaktır.Hamur hazırlanması tamamen aynı.Tavaya suyu koyuyoruz ocağın altını yakıyoruz.Şeker tuz yağ ilave edip kaynamasını bekliyoruz.Tereyağ eriyince unun hepssini tavaya ilave edip karıştırıyoruz.Helva pişirir gibi iyice pişirip ocaktan alıyoruz.....


 Ekler Pasta Kreması İçin Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı

İlk olarak soğuması için ekler kremasını hazırlıyoruz.Bütün malzemeyi iyice karıştırıp pişiriyoruz. Hazırladıktan sonra daha iyi bir kıvam oluşturması için mixer ile bir müddet çırpıyoruz Ekler hamuru yapımı ise kremasına göre biraz daha zahmetli. İlk olarak bir krema torbasına ihtiyacınız var. Çünkü krema torbası ile yağlı kağıt üzerine şeritler şeklinde ekler hamurundan sıkacağız. Ekler pastanın hamurları ilk sıktığımız anda gözünüze çok küçük görünebilir ama piştiğinde kocaman oluyorlar. İnsanlar genelde ekler pasta yapılışından korkabilir ama o kadar da zor değil sadece kreme,pasta hamuru ve üzerine süreceğimiz çikolata sosundan oluşuyor. Yani ekler pasta nasıl yapılır dendiğinde artık korkmanıza gerek yok ve pastanelerde hangi yağlar ile yapıldığını bilmediğiniz ekleri satın almayacaksınız. Eklerin birçok çeşidi var bizim bu tarifimizde çikolatalı ekler..


Ekler Pastanın Hamuru İçin Malzemeler:
1 su bardağı un
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
50gr tereyağı
3 adet yumurta 
        Hazırlanışı
Daha önce evde tulumba tatlısı yaptıysanız, ekler pasta ve profiterol yapmak sizin için çocuk oyunu kadar kolay olacaktır.Hamur hazırlanması tamamen aynı.Tavaya suyu koyuyoruz ocağın altını yakıyoruz.Şeker tuz yağ ilave edip kaynamasını bekliyoruz.Tereyağ eriyince unun hepssini tavaya ilave edip karıştırıyoruz.Helva pişirir gibi iyice pişirip ocaktan alıyoruz.Soğuyunca yumurtaları teker teker ilave  edip homojen bir hamur elde ediyoruz.Krema torbası ile yağlı kağıt üzerine şeritler halinde ekler hamurundan sıkıyoruz.[ Ekler pastanın hamurları ilk sıktığımız anda gözünüze çok küçük görünebilir ama piştiğinde kocaman oluyorlar] 180 derecede pişiriyoruz soğutuyoruz.Soğuyan pişmiş hamurlarımızı uzunlamasına ortadan kesip alt katının içine iç kremadan dolduruyoruz ve üst parçasını üzerine yerleştiriyoruz.Önceden hazırladığımız dış kremasına batırıp bir tepsiye sıralıyoruz.Üzerine Antep fıstığı serpiyoruz.

Ekler Pastanın Üstü için Çikolata Kremasının Malzemeleri:
80gr bitter çikolata
100ml. süt kreması.
 Hazırlanışı
Kremayı ısıtıp içine bitter çikolatayı ilave edip karıştırarak soğutuyoruz.