24 Mart 2015 Salı

Çilli Revani [çilli prenses]

 Çilli revani [çilli pirenses] şerbetli veya suruplu iki çeşit hazılayabilirsiniz.Eğer şerbetli tatlı ağır olur diyorsanız, şuruplusunu deneyin.Şerbetli ravaniye göre çok daha hafif ve lezzetli..işte tarif



Malzemeler

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı haşhaş
1,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya

Şerbet için

  2 su bardağı şeker
  2 su bardağı su
 1 çorba kaşığı limon suyu

Üstü için: karışık dondurma veya kremşanti

 Şerbeti kaynatın ve bir kenarda ılımaya birakin. Çırpma kabında yumurta ve şekeri çırpın. Diğer malzemeleri ekleyip yağlanmıs bir borcama dökerek kek gibi pişirin. Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı geçince şerbeti üstüne dökün . Biz dondurma ile servis ettik çok güzel oldu.Kremşanti  hindistancevizi ile isterseniz kivi ve kiraz şekerlemesi ile de süsleyebilirsiniz.


Islatmak Icin şurup
1.5 su bardağı sıcak su
1. su bardagi seker

YAPILISI
 Keki islatmak icin sıcak su ve sekeri iyice karistirin. Seker eridikten sonra, fırından cıkan sıcak keki dilimleyip kasik yardimiyla sekerli suyu üzerine gezdirin. Sekerli su pismeden konulacak. Cünkü bu şurup değil, sadece ıslaklık vermek icin. Soğuduktan sonra servis yapin.

Keşkek

   Çocuklarımıza organik sağlıklı dogal yiyecekler yedirmek istiyorsanız bu tarif tam size göre.Keşkek bazı yörelerde düğünlerde yapılan bir yemek.Az da olsa hala  dügünlerde yapanlar var.
Düğünden bir gün önce ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içine alınıp tokmaklar yardımıyla kazanın içine vurarak malzemenin iyice erimesi sağlanır. Bu işleme keşkek dövmek denilir.  Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucu etler ve buğday eriyerek özdeşleşir. Et, tahıllarla iç içe geçmiş, neredeyse tamamen yemeğin içinde erimiş durumdadır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olduğu söylenir. Çok iyi dövülmüş keşkeğe "sakız gibi keşkek" benzetmesi yapılır. Lifleri iyi ayrılmış etin buğday özüyle birleştiği, bulamaç gibi değil ama kaşıkla tabaktan çekince uzayan bir keşkek, gerçekten de sakız gibi uzar. . Güveç, tencere veya büyük kazanlarda odun ateşinde pişirilir. Yine yöreye göre değişmekle birlikte kırmızı biber, salça, soğan ve yağdan oluşan bir sosla servis yapılır.Genellikle kemikli koyun etiyle yapılır ama tavuk etiyle de yapılabilir. Yöresine göre keşkek, yanında haşlanmış tavuk, salçalı nohut yemeği, pirinç pilavı, bulgur pilavı ve ayran ile servis edilir. . Bazı yörelerde etsiz pişirilir ve üzerine tereyağı sosu dökülür.Bu da bizim keşkeş tarifimiz cafeays farkı ile..







  Bir gece önceden buğdayları iyice yıkayalım.Bol suda bir taşım kaynatılıp ocagın altı kapatalım.
 Etlerin üstüne iki parmak çıkacak kadar su ilave edip basınçlı tencerede [düdüklü tencere]pişirelim.  Tenceredeki su miktarı azaldıkça sıcak su ilave etmek şartı ile  buğdayları iyice pişirelim.
İyice pişmiş olan etleri bir kevgir yardımıyla tencereden çıkartıp, soğutalım. Etler soğuduktan sonra, yağ ve kemiklerinden ayırıp, etleri de didikleyelim.
 Bu sırada hâlâ kaynamakta olan buğdaylara didiklediğimiz etlerin yarısını katıp, tahta bir kaşıkla dövercesine etlerin ve buğdayların ezilip, macun kıvamına gelmesini sağlayalım. Yeterince tuz ve karabiber ilave edip bir kere daha karıştırdıktan sonra, ocaktan indirelim. Servis tabağına bir porsiyon keşkek koyup  tam ortasını bir kaşık yardımı ile çukurlaştıralım. Ayırdıgımız etleri keşkeklerin üzerine yerleştirelim. Kırmızı biberi tereyağında kızdırıp etlerin üzerine serpiştirelim, sıcak sıcak servis yapalım.
  • 1 Kg Kuzu kemikli et
  • 200 Gr Tereyağı
  •  Karabiber tarçın istege göre,tuz kırmız biber