20 Mart 2015 Cuma

Kuş Yuvası Kurabiye

  Küçük çocuklarınızla yapabileeğiniz eglenceli bir kurabiye.Yuvaların içine şeker hamurundan kuşlar yapabilirsiniz.Resimdeki gibi..

      Kuş Yuvası Kurabiye

Karıştırma kabına  tereyağını pudra şekerini koyup iyice karıştıralım. Yumurtayı ilave edelim karıştırmaya devam ederek nişastayı kakaoyu ve vanilyayı koyup iyice karıştıralım.Sonra unu kabartma tozunu azar azar ilave edelim ve ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.
Hamurdan küçük parçalar koparalım ve sarımsak ezicinin içine yerleştirelim yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye sıkalım. Kuş yuvası şekli vermeye çalışalım (sarımsak ezici küçük olduğu için her yuvaya üst üste iki tane sıktım) Şekillendirdiğimiz yuvaların ortasına su şişesinin kapağını koyup parmağımızla bastıralım. Önceden ısıtılmış 180° fırında 15 dakika pişirelim ve soğumaya bırakalım Soğuyan kuş yuvalarının ortasına dilediğimiz şekerlemeleri ve pasta süslerini koyup servis yapalım.               Malzemeler

  •   125 gr oda sıcaklığında tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 1, 5 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar un ( 2,5-3 su bardağı)

Kraliçe Tiriliçe

Anlaşılan yıllardır aynı sütlü tatlıları görmekten biraz sıkılmışız.  ‘Trileçe’  adında bir tatlı çıktı geldi ve tatlı sevenlerin listesinde ilk sıraya yerleşti. Arnavut,Yugoslav,Balkan hatta  güney Amerika dan gelme diyenler var.Nerden gelirse gelsin biz bu tatlıyı çok sevdik kendimize uydurduk bile herkesin kendi tarifi var..



Malzemeler
Keki için:
5 adet yumurta
5 yemek kaşığı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı ılık su
Un yeteri kadar
5 yemek kaşığı irmik
2 paket vanilya
1 paket kabarma tozu
1 çay kaşığı karbonat
Şerbeti için
5 su bardağı soğuk süt
1 su bardağı tozşeker
200 ml krema
2 yemek kaşığı süttozu
Karameli için
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 paket krema
Kremşanti: Orjinal tariflerde kremşanti yok ama ben kullandım isterseniz kullanmayabilirsiniz.
Hazırlanışı
Karıştırma kabına yumurta ve şekeri ilave edip rengi açılıncaya kadar çırpın.
Yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam edin, içine un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup artık çırpmak yerine dikkatlice içindeki havayı kaçırmadan  karıştırın. Tamamen harmanlandığında fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Tüm şerbet malzemelerinizi bir tencereye koyun ve ocakta şeker eriyinceye kadar karıştırın  kaynatmayın,dolaba kaldırın.
Karamel için şekeri yapışmaz beyaz yada çelik bir tavaya koyup karamel oluncaya kadar orta ateşte karıştırarak kahverengileştirin bu pişirme uzun sürebilir sabırlı olun. Renk karamele dönüp henüz şeker yanmamışken su ilave edip kaynatın koyulaşınca kremayı içine ilave edin ve ocaktan alın.
Kek ılıkken dilimleyin kürdanla delikler açın ve soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti tamamen çektiğinde üzerine kremşantiyi düz ince bir tabaka halinde sürün.Karamel sos ile servis edin.
Not: Keke şerbetini verdikten sonra buzdolabında bir süre dinlendirmeniz daha iyi sonuç almanızı sağlar. 

Sucuklu Şeker Fasulye


          Kuru fasulye nin pek çok çeşidi var .Benim çok sevdigim kuru fasulye çeşidi şeker fasulye.Digerlerine göre şekli yuvarlak biraz sert kabuklu pişince çabuk dagılmayan bütünlügünü koruyan adı gibi çok tatlı bir fasulyedir.Kuru Fasulyenin dermason, horoz, barbunya, boncuk, şeker, göbekli, börülce (karnıkara),dombay fasulyesi diye adlandırılan çeşitleri  var.






           Barbunya ayrı bir alt tür olarak değerlendirilebilir. Pembe-beyaz dış kabuğu ve beyaz ağırlıklı iç taneleri ile standart yeşil fasulyelerden ayrılır. Karnıkara, tohumun göbek kısmının siyah renkli olmasından dolayı bu adı alır. Dombay, "manda" anlamına gelir ve bu tür fasulye -manda gibi- aşırı iri olduğundan bu ad verilmiştir.[genelde piyazlarda kullanılır] Soya fasulyesi ise yemeği yapılan bu fasulye çeşitlerinden farklı olarak sucuk, salam, sosis, hazır köfte gibi et ürünleri başta olmak üzere diğer gıda ürünlerine dolgu amacıyla katılarak maliyeti düşürmek için kullanılır.Bu kadar bilgi yeter şimdi tarifimize geçelim.

  4 kişilik
 Sucuklu Kuru Fasulye
   Malzemeler :
2 bardak kuru fasulye
2 adet soğan 
2 yemek kaşığı tereyağ
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı pul biber[istege göre]
1-2 adet yeşil biber[istege göre]
1 adet kesme şeker

 4-5 su bardağı sıcak su
100 gr sucuk ,tuz
   Yapılışı :
Fasulyeleri bir gece önceden suya koyup bekletiyoruz. Ertesi gün fasulyeleri 15 dakika kadar hafif diri kalacak şekilde haşlıyoruz.[kabuklarındaki beyazlık gidinceye kadar ] Soğanları düdüklü tencerede tereyağ ve zeytinyağı ile kavuruyoruz.Bir müddet kavurup domates ve biber salçasını katıyoruz. Kesme şeker [isyege göre]ve fasulyeleri ekleyip bir kaç kez çevirdikten sonra üzerine 4 bardak sıcak su ilave ediyoruz. Tuz ekliyoruz fasulyeleri pişirmeye başlıyoruz.Fasulyelerin normal pişme vakti yaklaşık 25 dakika...Biz 5 dakika önce ocagın altını kapatıyoruz.Tencere soğuyunca kapağını açıp küp doğranmış sucukları ilave ediyoruz.5 Dakika daha pişirip servis ediyoruz.

Beşamel Soslu Mantar

   Bu tarif mutfaklarda can kurtaran diyebilirim.Malzemelerde ekleme çıkarma yaparak evdeki malzemelerle de yapılabilir.Hazır garnitür elinizin altında yoksa patates havuç ve dondurucuda mutlaka bezelye vardır.Yeni yeni yemek yapmaya başlayan kızlarımıza tavsiye ederim çok kolay  mutlaka deneyin.
Fırına gitmeden önceki hali 
  • Malzemeler
  • Yarım kilo kuşbaşı tavuk göğüsü
  • 400 gr mantar
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı dolusu garnitür 
  • Tuz, karabiber
  • Kekik,köri

Beşamel sos için
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı süt
  • tuz
Üzeri için
  • Kaşar peyniri

    Yapılışı

    Mantarları ve tavuğu kuşbaşı doğruyoruz . İnce ince doğradığımız soğanları zeytinyağı ile soteliyoruz Mantarlarla tavuğu tencereye alıp sotelemeye devam ediyoruz.Piştikten sonra garnitür ve baharatlarını ilave edip borcama alıyoruz.
     Beşamel sos için: Tencereye yağ ve un alıp hafifçe kavruyoruz. Çırpıcı ile karıştırarak yavaş yavaş süt ilave ediyoruz karıştırarak kaynatıyoruz .Kıvama gelince ocaktan alıyoruz tuzunu kontrol edip mantarlı garnitürlerin üzerine beşamel sosu ekleyip her tarafına yayılmasını sağlıyoruz üzerine kaşar rendeleyip fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz  ( Afiyet olsun )

PIRASALI KEK


   PIRASALI PEYNİRLİ KEK

Börek tadında yapımı kolay bir kek. Pırasa çok faydalı bir kış sebzesi. Malesef çocuklar pek sevmiyor. Eğer sizinde pırasa sevmeyen bir çocuğunuz varsa tam size göre,pırasa yediginin farkına bile varmayacak...

MALZEMELER

  3_4 dal pırasa
 1 su bardağı mısır unu
3 yumurta
1su bardağı süt
1su bardağı yoğurt
100 gr rendelenmiş  peynir
1 su bardağı sıvı yağ 
1,5 paket kabartma tozu
1-2 damla limon suyu
1 tatlı kaşığı pul biber(arzuya göre)
1 tatlı kaşığı tuz,dereotu
yeteri kadar buğday unu






  HAZIRLANIŞI
 Pırasaları ve dereotunu ayıklayıp yıkayın ve ince ince doğrayın.
Hamur için,süt, yoğurt, yumurta ve yağı karıştırma kabınızda karıştırın. Azar azar mısır ununu ekleyerek çırpma teli ile karıştırın, peyniri ekleyin. Pırasaları dereotunu buğday ununu kabartma tozunu ve tüm malzemeleri karıştırarak katı olmayan bir karışım elde edin. Tepsinizi yağlayın, karışımı tepsinize aldıktan sonra spatula ile düzeltin.
180-200 derecede kızarana kadar pişirin.

















humus


        HUMUS

 Humus; nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Ortadoğu mezesidir. Houmous ve Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça nohut anlamına gelmektedir.
Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Ortadoğu'da sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Ülkemizde ise Hatay yöresinde yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur. Humus Ortadoğu'da pide, domates ve salatalıkla yenen bir kahvaltılık, ana yemek öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken  Avrupa ve Amerika'da cipsle birlikte tüketilen bir meze haline gelmiştir.
Kuru nohut yumuşaması için bir gece önceden suya ıslatırılır.  Suyu süzülen yumuşamış nohutlar bir tencereye konup üzerlerini örtecek kadar yeni su konur ve kabuklar ayrılıncaya kadar kaynatılır. [Düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz] Kaynamış nohutların kabukları soyulup bir miktar su (kaynatıldığı su da olur) ile püre haline gelinceye kadar ezilir. Bu püreye ezilmiş sarımsak, tahin, limon suyu eklenir, baharatı ve tuzu ayarlanır. Kıvamını kalınlaştırmak için azıcık yağ, açmak için su katılıp karıştırılır. Tabağa alınan karışımın üzerinde sızma zeytinyağı gezdirilip ince kıyılmış maydanoza toz kırmızı biber eklenir. Üzerine orta yere süs maksadı ile bir iki haşlanmış nohut eklenebilir. Yarım somun ekmek, pide dilimleri ve tercihen zeytin ve turşu ile servis edilir. Kimyon, nane, dereotu eklenmesi tercihe bağlıdır.

 Humus yukarıda anlatılan şekilde servis edilebildiği gibi, kiremit kaplara koyularak fırında ikinci kez pişirilerek de hazırlanabilir. Bu sunum genelde biraz daha zengin çeşniler içerir, üzerinde kavrulmuş pastırma, biberli tereyağı ve sumak eklenebilir.

Sunum hazırlama püf noktaları: Humusa katılan malzemelerden ve miktarlarından çok, malzemelerin nohuta ne sırayla ve nasıl eklendikleri humusun nasıl olacağını belirler. Örneğin soyulmuş nohutlara ezme sırasında eklenen sarımsağın tadı daha yumuşak olarak ortaya çıkar veya karbonatla kaynatılmış nohutun humusu daha pürüzsüz fakat daha hafif olur. bu püf noktaları humusun tadını doğrudan etkilemektedir.Kızarmış tavuk ya da kırmızı etin yanında da servis edilir.

Malzemeler:
2 su bardağı nohut
1 su bardağı tahin
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1,5  adet limon
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı