19 Mart 2015 Perşembe

Pırasa Mücveri


 Pırasa denildigi zaman asla yemem diyenler çok.Eger siz yada çocugunuz pırasa yemiyorsa mücver,börek hatta omletini deneyebilirsiniz.Zaman zaman yaptıgım pırasa yemeklerinden biride pırasa mücveri.Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında bol yeşil bol vitamin...


Pırasa Mücveri

 Malzemeler :
2 sap Pırasa
2 adet yumurta
2 tepeleme yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı ufalanmış beyaz peynir
1 avuç dolusu kıyılmış maydanoz
Tuz,kimyon kırmızı biber
Kızartmak için sıvıyağ



Yapılışı :

Pırasaları ince ince halka şeklinde doğrayın,
Üzerine tuz serpip ellerinizle yumuşayana, suyu çıkana kadar ovuştun.Üzerine yumurtaları kırıp karıştırın,Peyniri, maydanozu, unu kırmızı biberi ve kimyonu  ekleyip iyice karıştırın,
Sıvıyağı tavada kızdırın.Karışımdan birer yemek kaşığı alıp ince bir tabaka halinde kızgın yağın içine koyup arkalı önlü kızartın,Üzerine isteğe göre sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.
Afiyet olsun...

Pazı Sarması

  Çok sevdiğim sebzelerden biri de pazı.Yaz aylarınında da ıspanağın olmadıgı zamanda bahçemizde bolca bulunurdu.Tazecik olurdu.Börek, kavurma, sarma, dolma, kek,yoğurtlu sos...Ispanakla yaptıgınız her türlü yemeği pazı ile de yapabilirsiniz. Ayrıca pazının dolmasıda oluyor.Bu hali ile çok güzel bir bebek ögünü Aysima ya yediriyorum bayılıyor henüz bir yaşında.Ezmeden püre yapmadan bu hali ile yediriyorum.

 Pazı SARMASI

1 deste pazı
1 kase pirinç bulgur karışımı
1 orta boy kuru soğan
1tutam maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber, kimyon
Sos için



1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş doğranmış sarımsak
1 su bardağı sıak su


Yapılışı:Soğan ve maydanozu ince ince dogruyoruz. Pirinç  bulgur karışımını yıkayıp süzgeçten geçirdikten sonra bir kaba alıp üstünü örtecek kadar kaynar su koyup bekletiyoruz.İyice şişen bulgur pirinç karışımına  salca zeytinyağı baharatları atıp soğan ve maydanozunu da ekleyip karıştırıyoruz.

Yayvan bir tencereye su koyup kaynatıyoruz bir tatlı kaşıgı tuz ekliyoruz.Yıkadığımız pazıların 3-4 tanesini elimize alıp kaynar suya arkalı önlü batırıp çıkarıyoruz.Mermer tezgah üzerine serip ortasını çıkarıyoruz.Seri bir şekillde isterseniz üçgen, isterseniz rulo sarıp tencereye yerleştiriyoruz.Bu işlemi pazılar bitene kadar tekrarlıyoruz

Sos için:  Tavaya sarımsakları doğrayıp yağla birlikte soteleyip  salçasını ve tuzunu atıp karıştırıyoruz.Sıcak suyunu ilave edip  kaynatıyoruz. Sarmaların üzerine döküp orta ateşte pisiriyoruz.
Afiyet olsun.