26 Aralık 2015 Cumartesi

Şalgam Suyu

Şalgam suyu bizim evde çocukluğumdan beri yapılan bir içecek.Babam çok sevdiği için her sene güz mevsiminde çokça yapılır.Biraz da yapımı ile ilgili ip uçları verelim Şalgam suyu hazırlarken elinizi bol tutun.Havuçlar çok olursa sonuç daha memnun edici oluyor.Kullanacağınız kavanozun büyüklüğü ne kadar olursa olsun doğranmış havuç miktarı kavanozun yarısını geçsin. Yaklaşık 2/3 ü doğranmış havuç olacak şekilde yapın.İsteğe göre acı biber yapım aşamasında havuçlarla birlikte kavanoza konulur.

    Malzemeler

    1 Adet Büyük Boy Şalgam
    1 Adet Büyük Boy Pancar[olmasa da olur]
    3 kg  Siyah Havuç
    1 Çorba Kaşığı Limon Tuzu
    2 Küçük çay bardağı salamuralık tuz
    1 çift kadın çorabı[kullanılmamış]
    1 adet 10 lt lik pet kavanoz
    1 adet yaş maya yaklaşık 10 gm
    1 kase bulgur


        Tarif:Şalgam,pancar ve havuçların dış kabuğu temizlenir.Şalgam ve havuçlar doğranır.Bir adet temiz kullanılmamış ince kadın çorabının içine bulgur ve maya konulur ve çoraba düğüm atılır[bulgurun çıkmaması için]Havuçlar 10 litrelik kavanoza doldurulur.Tuz ve limon tuzu su ile eritilir havuçların üzerine gönderilir.Kavanozun üzeri su ile doldurulur.İçi bulgur ve maya dolu çorabımız en son kavanozun üzerine yerleştirilir,kapak sıkıca kapatılır.3 Hafta yada 1 ayda şalgam suyu hazır.15 günde de içilecek hale gelir.

    Şalgam suyunun hızlı olması için ilk 3 gün yarı güneş gören bir yere sonra karanlık ışık görmeyen serin bir yerde bekletilir.Kavanozun ağzı sıkı kapatılmamışsa üzerinde küçük beyaz mantarlar görülebilir,bu normaldir.
Yorum Gönder