21 Nisan 2015 Salı

Lorlu Pazı Sarması

              Pazının her türlü haline bayılırım.Erzurum yöresine ait bir yemekmiş farklı tatlar arayanlara tavsiye ederim.Bu ilk yapışım tekrar yaptıgımda ana malzeme lor olmakla beraber mutlaka içeriğini değiştirmeyi düşünüyorum. Yeni tariflerde buluşmak üzere...
Malzemeler:
6 kişilik
500 gr. lor peyniri
2 demet pazı yaprağı
1 su bardağı pilavlık bulgur
1,5 su bardağı sıcak su
1 adet büyük boy soğan 
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 

Üzeri için: 

2 yemek kaşığı tereyağı 
1 çay bardağı sıcak su

Servisi için:

1,5 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı tuz



Lorlu pazı sarması:

İyice yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz 2 demet pazı yaprağının sap kısımlarını kesin ve derin bir tencerede kaynattığınız bol suda, yaprakları 1 dakika haşlayın hemen soğuk suya alın.

1 adet büyük boy kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.Küçük bir tencerede 5 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın ve doğradığınız kuru soğanı soteleyin. 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay kaşığı karabiberi soğana ekleyin. Yıkadığınız 1 su bardağı pilavlık bulguru katın. Orta ateşte 5 dakika kadar kavurma işlemine devam ettikten sonra 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyin ve kapağı kapalı tencerede demlenmesini bekleyin.
 Suyunu çekene kadar pişirip demlendirdiğiniz bulgur pilavının içerisine 500 gram lor peynirini ekleyip karıştırarak  iç harcı hazırlayın.

Soğuk suda beklettiğiniz pazı yapraklarını süzün. Yaprakları, mutfak tezgâhınızın üzerine damarlı kısımları üstte kalacak şekilde tek tek açın. Keskin bir bıçak yardımıyla damarlarını, yaprakları delmeden kesin. Yaprakların orta kısmına hazırladığınız iç harçtan koyun. Kenar kısımlarını iç tarafa doğru katlayın ve uç kısmına doğru ilerleterek her bir sarmayı aynı şekilde hazırlayın.

Hazırladığınız sarmaları ısıya dayanıklı bir fırın kabına dizin. Üzerine, 2 yemek kaşığı tereyağını küçük parçalar halinde keserek yerleştirin. 1 çay bardağı sıcak suyu sarmaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar fırınlayın.Tenceredede pişirebilirsiniz . Üzeri kızaran sarmalar ılıdıktan sonra sarımsaklı yoğurt ilavesiyle servis edin.

Püf noktası:Pazı yapraklarını kararmaması için; haşladıktan sonra soğuk suda bekletmeye dikkat edin. Sararken dağılmaması için pazı yapraklarını 2-3 dakika kadar alt üst ederek haşlayın ya da sıcak su dolu bir kapta 5 dakika kadar bekletin. 

Yorum Gönder