19 Şubat 2015 Perşembe

GÜNAŞIK ÇEKİRDEKLİ KURABİYE

 Ayçekirdeğinin  günaşık,günetapan, çitlek  gibi yörelere göre degişen pek çok ismi var.Faydaları da saymakla bitmez.Tuzlu tatlı kurabiyelerde de oldukça şık duruyor.Biz de "güneaşık" derler.İşte günaşık çekirdekli kurabiye tarifi... Ancak tarif öncesinde Ay çekirdeginin faydalarından birkaçı.

Araştırmacılar ay çekirdeğinin soğan, sarımsak ve brokoli ile birlikte, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olan bir süper gıda olarak değerlendirilebileceği görüşünde.

Ay çekirdeği iyi bir E Vitamini kaynağı.  Bu vitamin, vücudumuzu mikroplara karşı korumaya yardımcı olan bir antioksidan. E Vitamini alan kişilerde kalp hastalığı riski, almayanlara göre daha düşük. Bu vitaminin diğer vitaminlerle birlikte göz sağlığını koruyarak görme kaybını engelleme işlevi de vardır.

Ayrıca ayçekirdeğinin içinde bulunan ve selenyum adı verilen bir madde de kansere karşı koruyucudur. 28 gr ay çekirdeği ,günlük alınması gereken selenyum miktarının; erkeklerde yüzde 24’ünü, kadınlarda ise yüzde 31’ini karşılar.

  MALZEMELER
 
500 gr un[biraz fazla olabilir]
300 gr tereyağı
2 yumurta [1tanesinin sarısı ayrılır üste sürmek için]
25 gr şeker
15 gr tuz
15 gr kabartma tozu
bir kaşık domates salçası
50gr beyaz peynir

   ÜZERİNE

Susam,Ayçekirdeği

YAPILIŞI   Yukarıda verdiğim malzemelerden iki farklı kurabiye yapılıyor.Peynirli [çestır]ve salçalı tuzlu kurabiye.

 Peynir ve salça hariç bütün malzemeden kurabiye hamuru hazırlanır.Hamur ikiye ayrılır bir parçasına peynir,diğer parçasına salça koyup yeniden yoğrulur.Salçalı olan hamur tezgahta 1cm kalınlığında açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ay çekirdeği serpilir, merdane ile üzerinden bir kere geçilir [çekirdeklerin yapışması için]karelere ayrılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.

 Peynirli olan hamur da aynı şekilde açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür susam serpilir.2 cm enide 6.7 cm boyunda şeritler kesilip bir kenarından çevrilip burgu yapılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.Bir hamurdan iki farklı tuzlu kurabiyeniz hazır afiyet olsun.



Hiç yorum yok: