4 Eylül 2014 Perşembe

SU BÖREĞİ

                   SU BÖREGİ [ KONYA USULÜ]
 
  Su böregi hepimizin bildigi bir börek ancak yörelere göre yapılışında, pişirilişinde farklılıklar var, Ankara da yaşayan bir Konya lı olarak ilk önce Konya  da yapılan tarifi verirken,aradada  Ankara da şu şekilde yapılır gibi ufak notlar yazmak istiyorum.Konya da su böregi davetlerin baş tacı olmazsa olmazlarından  incecik yapılır,Ankara da biraz daha kalın ve peynirlide yapılıyor.İstisnalar olabilir ama biz  Konya lılar su böregini sade kıymalı yaparız,şimdi gelelim MALZEMELER e içi için
    Yarım kilo kıyma,zeytinyagı,tereyagı,taze veya kuru nane,maydonoz tuz.

    Hamuru için: 4 yumurta,bir tatlı kaşıgı tuz 1 çay bardagı su,yeteri kadar un.malzemelerden normal yumuşaklıkta hamur yapılıp dinlendirilir 6 tane beze yapılır,bezenin 2 tanesi biraz küçük tutulur,altına üstüne sermek için,dinlenmeye bırakılır.
    Bu arada etler tavada güzelce pişirilir,yagi az ise zeytinyagı.tereyagı ilave edilir ocakdan alınır.üzerine incecik dogranan nane maydonoz,ve yuz konur iç malzeme hazır.
  70. cm çapındaki bakır yada aliminyum sininin üzerini önce tereyagı ile iyice yaglayalım,sonra bir çay bardagı kadar zeytinyaginı sininin her tarafına gezdirelim biraz çörekotu,susam serpip bir kenarda bekletelim.
Küçük tutulan iki tane bezenin birini siniye göre açıp,düzgünce serelim[.küçük bezenin diğeri üzeri için en son açilacak] kalan 4 tane bezeyide siniye göre acıp sofra bezlerine serelim .
 Makarna haşladıgımız tencereye su koyup içine biraz tuz ilave edip kaynatalım,sofra bezinde beklettigimiz yufkaları üst üste koyup dörde bölelim,kaynayan suya bir parça atıp iyice haşlayalım[iyi haşlanmazsa çabuk yırtılır] haşladıgımız bir parça yufkayı soguk su dolu başka bir tenceye atıp hemen cıkaralım,temiz mermer tezgaha serip elimizle suyunu sıyıralım,önceden hazırladıgımız siniye döşeyelim,iki sıra olunca araya kıymalı içi koyalım,diğer yufkalarıda aynı şekilde haşlayıp siniye döşeyelim.en sona kalan küçük bezeyi siniye göre açıp su böreginin üstüne serelim.ocagın üstünde çevirerek pişirelim,Konya usulü ocakta pişer,Ankara usulunde börek kalın oldugu için  fırında pişiyor.Bir tarafı pişen su böregini,başka bir sini yardımı ile alt üst edip çeviriyoruz diger tarafınıda oçakta pişirip.dinlendirip servise hazır.

ETSİZ ÇİĞKÖFTE

 
      ETSİZ ÇİĞKÖFTE

Çiğköfte sevmeyen yok gibi ama yaz günlerinde etli çiğköfte yemek biraz riskli, yaz günlerinde etlisini yemek istemeyenlere alternatif işte etsiz çiğ köfte tarifi.
       
    MALZEMELER

Kişi başına bir çay bardagı dügü [çiğköftelik bulgur, simit de deniyor bazı yörelerde] bir kaşık salça,bir kaşık isot.
 Beş kişilik

5 çay bardagı dügü
3 diş sarmsak
5 çorba kaşıgı salça
5 çorba kaşıgı isot
1 limon
3 diş sarmsak
3 dal taze sogan
yarım demet maydonoz tuz,karabiber, kimyon,tarçın

               Dügü ile isot ayrı ayrı bir miktar su ile ıslatılır,onbeş yirmi dakika sonra ,dügü halka dogranan limonla ve dövülmüş sarmsakla yogrulmaya başlanır , limonun sade kabugu kalıncaya kadar yogrulur,kabuklar çıkarıp atılır,sogan maydonoz hariç tüm malzeme ilave edilir iyice yogrulur,son olarak ince kıyılmış soganla maydonoz ilave edilir şekil verilir.

      Bu tarifte yağ yok ,
Kız kardeşimin tarifi yag olmadıgını ilk duydugunda olmaz öyle yağda koyalım diye tutturdum,kardeşim şimdi yaptıgımıza koymayalım ama birde senin istedigin gibi yağlısını yapalım dedi,çigköfteyi yaptıgımız saat gece birbuçuk civarı yedik çok nefisti ve yattık sabaha mideden rahatsızlanırım sanmıştım,sabah kalktım mide gayet iyi bi problem yok.
  Daha sonra yağlısını da yaptık ama yaglısını pek sevmedim,yağsız çiğköfte tarifimi denemenizi tavsiye ederim

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE kagıtta yazılı tarifim resmin sol üst köşesinde

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

                      
             KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
 Kabak çiçekleri sabah erken toplanır aksi halde hemen buruşur,pazarlarda marketlerde pek bulunmaz ama sipariş üzerine üreticiden getirtebilirsiniz.kişi başına beş altı,daha fazlada kullanabilirsiniz,etli yada etsiz nasıl seviyorsanız o şekilde yapın ben dolmanın etlisinin tarifini veriyorum.

       Malzemeler
250 gm yağlı kıyma.
1 fincan pirinç
1 ortaboy sogan
1fincan zeytinyağı
1 kaşık salça [domates biber salçası karışık]
maydonoz,nane,kırmızıbiber, tuz,kimyon.yenibahada kullanabilirsiniz

    Yapılışı
 Kabak çiçeği ayıklanır yıkanır [ben içinin polenini almıyorum]isterseniz siz alıp temizleyin, kıymalı iç malzemeyi hazırlayıp kabak çiçeklerinin içine doldurup agzını çiçegin uçları ile kapatıp tencereye çok sık olmayacak şekilde dizin [ dolmaların tencereye yapışmasını önlemek için  bir sıra yuvarlak kesilmiş domates koyabilirsiniz .] kabak çiçeği dolmalarının üzerine bir fincan su döküp kısık ateşte pişirin, pişen dolmaları yarım saat dinlendirip servis edin