27 Ağustos 2014 Çarşamba

MARUL IZGARA

        MARUL IZGARA
        Farklı tat arayanlara işte alternatif bir tat marul ızgarası. Marulun ızgarasıda olurmuymuş  demeyin,son günlerde herşey kızartılıyor,dondurma da dahil marulun kızartmasını denemedim ama ızgarasını deneyin derim,çok piratik kolay hızlı.

    MARUL IZGARA MALZEMELER
1 Adet marul ,marketlerde satılan ızgara soslarından,veya evinizde kendi yaptıgınız ızgara sosu varsa o da olur zeytinyağı,limon,tuz.

         YAPILIŞI
 Marulun yapraklarını koparmadan yıkayın,ortadan ikiye bölün,üzerine zeytinyagı,tuz,limon,ızgara sosu döküp arkalı önlü ızgarada kızartın.[ ızgara harlı olmayacak]
        

REVANİ

         REVANİ
Revani annemin ben çocukken  yaptıgı ailece severek yedigimiz bir tatlı ,ancak annemin tarifi bu degil,bu herkesin yaptıgından biraz çakma oluyor.Annem pasta tatlı yapmasını onaltı onyedi yaşlarındayken dedemin eve getirdigi bir pastacı ustasından ögreniyor,revani,baklava,tulumba tatlısı,kuru pastalar kurabiyeler hepsini aklının bir tarafına yazmış,bugun bile sorsam gramı gramına hiç atlamadan tarıf eder.Annemin tarifte yağ ve  yogurt yok orjinalide o oluyor,yakında annemin tarifte geliyor.

   MALZEMELER
3-4  Adet orta boy yumurta
1 Su bardagı şeker
1 Su bardagı yoğurt
1Su bardagı irmik
1 Su bardağı un,yarım su bardagı sıvıyağ,
1 Limon kabugu rendesi
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
      SERBETİ için
3 Su bardağı şeker
3,5 Su bardağı su, yarım limon suyu,önce şerbet yapılır.Su ile şeker kaynatılır içine limon suyu ilave edilir.şerbet hazır.

 REVANİ YAPILIŞI : Yumurtalarala şeker kar gibi oluncaya kadar çırpma teli ile yada mikserle çırpılır,yağ ve yoğurt ilave edilir tekrar çırpılır,diğer malzemeler de  ilave edilip yağladıgımız tepsiye dökülür.180 derece de fırında pişirilir.fırından çıkan revani biraz havalandıktan sonra şerbeti dökülür.şerbeti çekinceye kadar bekletilir servis edilir

    KREP [BEŞAMEL SOS VE TAVUKLU]

           KREP  [BEŞAMEL SOSLU VE TAVUKLU]

          MALZEMELER
          2 yumurta
         2 su bardağı süt [bazan bir su bardağı süt birinide su olarak kullanıyorum]
         1  çay kaşığı tuz
         1-1,5su bardağı un ,yarım paket kabartma tozu,unu hep göz kararı yapıyorum kekten daha akıcı kıvam olacak,tüm malzemeyei karıştırıp teflon tavada servis kepcesi ile bir kepce döküp, pişiriyoruz
    ilk dökmede tavayı azıcık yağlarsanız sonrakilerde  yağlamaya gerek yok.
      Beşamel sos için malzemeler:     2 yemek kaşığı un, 4 yemek kaşığı tereyağı, 2 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tuz. karabiber,beşamel sosu pişirmek için tavada tereyağı ile un hafif kavrulur,azar azar süt ilave edilir muhallebi kıvamına getirilir,üzerine tuz ve karabiber eklenir.

      2 adet haşlanmış didiklenmiş tavuk but,hazırlanan beşamel sosla karıştırılır

        Kreplerin ortesına beşamel sosla karıştırdıgımız tavuktan biraz koyuyoruz
     Bohça katlar gibi katlayıp kare şekline getiriyoruz,dikdörtgen borcam tepsiye hesini aynı sekilde diziyoruz.Bu malzemeden dokuz tane krep çıkıyor.üzerine ayırdıgımız bir miktar beşamel sostan sürüp fırınlıyoruz, tarifte kaşar yok ama isterseniz fırınlamadan önce rendelenmiş kaşar ilave edebilirsiniz.

    KABAK VE ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI


    KABAK ÇİÇEĞİ 
    KABAK ÇİÇEĞİ 





    KABAK bitkisinin faydalar kan yapar. Zihin açar. Sinirleri yatıştırır. Yüksek tansiyonu düşürür. Basuru olanlar için  faydalıdır Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Basur ve prostat şikâyetlerini azaltır. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir. Çeşitli mantarların çoğalmasını engelleyici tesiri vardır. Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir. Helvacıkabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur. Şeker hastalarına faydalı olduğu, kan şekerini düşürücü tesiri olduğu saptanmıştır. Lapası dıştan tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser. Özellikle yüksek potasyum muhtevası, yüksek tansiyonu ve çeşitli nörolojik hastalıkları olan hastalar için önem arz etmektedir.
      KABAK VE KABAK ÇEKİRDEGİNİN FAYDALARI Yemeği ve tatlısı kabak çiçegi dolması,kabak dolması yapılır. pekmezli kabak,kabak mücver ve daha birçok yemegi vardır. tohumu kurutularak kabak çekirdeği adıyla kuruyemiş olarak kullanılır. Kabak Çekirdeği, bağırsak kurtlarını felç edici özelliği ile bu parazitleri düşürmeye yardımcı olur. 500 gr kadar kabuksuz kabak çekirdeği balla birlikte yendikten 3-4 saat sonra 30-40 gr kadar hint yağı müsilaj olarak içilirse bağırsak kurtlarını dökmekte çok etkili bir yöntem kullanılmış olur.Lapa haline getirilip boğaza sürülürse boğaz ağrılarını giderir, Lifli ve tok tutan bir besin olan kabak aynı zamanda az kalori içerdiği için diyetlerde de sıklıkla kullanılır. KABAK NEDİR Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerin de bulunduğu kabakgil ailesinin bir üyesidir. Balkabağı ve yemeklik kabak olmak üzere başlıca birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu türlerin muhtevaları ve besin değerleri birbirine benzer. Sâffât suresinde; Hz. Yunus’un, balığın karnından sahile atılmasından sonra, kendisini korumak için hemen yanında kabak cinsinden bir bitkinin yeşerdiği bildirilmektedir. Yine Bakara suresinde, sadece kudret helvası ve bıldırcın eti yemekten usanan Yahudilerin; Hz. Musa’ya, arzuladıkları yiyecekleri sayarken söyledikleri “kısâihâ” kelimesi bazı tefsirciler tarafından kabak olarak yorumlanmıştır. Bazı tefsirciler ise; bu kelimeyi acur, bazıları da salatalık olarak yorumlamıştır. Peygamberimiz (sas)’in bir davette kendisine ikram edilen yiyeceklerden kabak yemeğine ilgi gösterdiği rivayet edilmektedir. Yine bir seferinde Hz. Ayşe (ra) Validemize: “Ey Ayşe! Çorba pişirdiğiniz zaman kabağını çok koyunuz! Zira kabak üzüntülü kimsenin gönlünü güçlendirir.” dediği rivayet edilmektedir. Sıcak ve nemli iklimleri daha çok seven kabak, dünyanın pek çok bölgesinde yetişmektedir. Anavatanının Orta Amerika ve Meksika olduğu, buradan Kuzey ve Güney Amerika’ya; Amerika’nın keşfinden sonra da Avrupa’ya yayıldığı ileri sürülmektedir. Ancak kabakla ilgili hadisler, Amerika’nın keşfinden çok önce kabağın İslâm dünyasında bilinen ve tüketilen bir sebze olduğunu göstermektedir. KABAK ÇİÇEGİNİN FAYDALARI Yapılan arştırmalarda genetik bozukluklara maruz bırakılan farelerin diyetine kabak çiçeğinden elde edilen özsuyun eklenmesinin tesiri olup olmadığını araştırmışlar. Sonuçta kabak çiçeği özsuyu ile beslenen farelerde, daha az genetik hasar oluştuğunu görmüşler ve kabak çiçeğindeki bazı maddelerin genetik hasarlardan koruyucu tesiri olduğunu ileri sürmüşlerdir.