26 Ocak 2014 Pazar

LAHANA SARMASI

Malzemeler
1 orta boy lahana
500 gram kiyma
2.3 tane sogan
1 cay bardagi pirinc
1 corba kasigi salca
Maydonoz ,nane,tuz biber,kimyon.
  Yapilisi : lahananin yapraklarini zadelemeden ayirin,bir tencerede bol suda cevirerek iki tarafinida haslayin,fazla yumusatmayin. Diger tarafda pirinci yikayip,maydonozu dograyip butun malzemeyi karistirp harc hazirlayin.haslanan lahanalarin orta kismini cikarip tencerenin tabanina yerlestirin,lahana yapraklarini 8 .9 santim kareler halinde kesip sarmaya hazir hale getirin,daha kucuk kareler de yapabilirsiniz.5,6,santim gibi.
   Bir lahana yapragi alip icine 1 tatli kasig kiymali harcdan koyup sarin,rulo yapip,tencereye dizin.butun malzemeyi bu sekilde bitirin.sarmalarin uzerine,salcali su yapabilirsiniz,dilerseniz sade su koyup pirincler pisene kadar pisirin.tabiiki kisik ateste.bir saaat kadar dinlendirip servis edilir.

Posted via Blogaway

GAVURGA ( QEYNEK)

Gavurga eskiden babannemin asurelik bugdaydan yaptigi,bir cesit cerez,uzun kis gecelerinde uzum kurusu,badem gavurga, elma,armut kurulari yenilirdi.
  Bu gelenegi surduren,Van da yasayan Huri ablamiz var ,bizede gondermis,sagolsun.marketlerden alinip ne oldugu belirsiz misir patlaklari yerine cocuklariniza bunlardan yapip yedirebilirsiniz.
     Yapilisi : bir paket asurelik bugday,bir litre sut ile islatilir,bugdaylar iyice sutu cekip sisecek,ertesi gun bir tepsiye serip kurumaya birakin,iyice kurumadan tavada kizarincaya kadar,kavurun. Babannem in tarifi( baskalar su ile bugdayi islatir di ,babannem sut ile yapardi)  deneyin derim,


Posted via Blogaway

PIYAZ

Malzemeler: 1 su bardagi kuru fasulye
1 orta boy kuru sogan,3.4 dal taze sogan,maydonoz,1 adet limon,3 kasik zeytinyagi,tuz,
   Yapilisi: kuru fasulyeyi aksamdan islatip,yumusayincaya kadar pisirin,sogani piyazlik dograyin,maydonozla taze yesil soganlarida dograyip,fasulyelerin uzerine ekleyin.limonla zeytinyagini cirpin,fasulyelerin uzerine gezdirin tuzunuda ayarlayip,karistirin.
    Uzerini haslanmis yumurta,zeytin,kabugu soyulmus domates ile susleyin.

Posted via Blogaway

MANTAR PANE


Mantar pane yapılmı çok kolay piratik zaman almayan bir tarif,görünümüde şık, sofralarda cok havalı,benim gibi mantarı seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.




Mantar: farklı şekillerde tüketilebilecek bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi çok çeşitli şekillerde bu şifalı bitki değerlendirilebilir. Farklı şekillerde değerlendirilmesinden dolayı da sıkça tercih edilir.



Yapılışı
Kişi başına 8_10 mantar  2 yumurta
        Un,ğaleta unu
        Kizartmak icin yağ mantarlari pecete ile silip temizleyin,tuzlayip una bulayın .
  2 adet yumurta sarısıniı cırpın,mantarları yumurtaya ardından galeta ununa bulayın,sıvı yağda kızartın.Bu kadar basit.Afiyet olsun.


Mantarın Faydaları:Birçok farklı yemeği, sotesi, çorbası yapılan bu şifalı bitki, krep gibi yiyeceklerin içine de ilave edilerek harika tatlar oluşturur. Çok kısa sürede pişmesi ve pratik olması sebebiyle de, yemeklere ilave edilerek kolayca pişirilebilir. Özellikle yaz aylarında soğan, biber ve domates ile birleştirilerek enfes sulu yemeği yapılabilir. Son derece besleyici bir bitkidir. Yüksek oranda protein, fosfor ve folik asit içerir. Dokuların yara aldığında hücrelerin kendini kolay tamir etmesine yardım eder. Kemik ve dişleri güçlendirir. Kolesterolü düzenlemeye, dengeye getirmeye yardım eder.








       

ARABASI HAMURU

  Malzemeler
3  litre su
2 su bardagi un
Tuz

      Yapilisi: 3 litre suyun,2.5 bardagini ayirin,kalan suyu tencerede kaynamaya birakin icine bir cay kasigi tuz atin.
     2.5 bardak ilik su ile,2 bardak unu karistirin,krep hamuru kivaminda purussuz bir hamur elde edin kaymamakta olan suyun icine iplik gibi azar,azar bu hamur dokulur,surekli cirpma aletiyle cirpilir,tencerenin icindeki su muhallebisi surekli kaynayacak ,atesin harli olmasi lazim,kivami puding kivamina gelince, on dakika daha surekli cirparak pisirilir.
      Pisirdigimiz su muhallebisini,dokecegimiz tepsinin ici islatilir(tepsinin  icini muslugun altinda yikayin suyunu dokun) tepsi kurumadan pisen hamuru bekletmeden tepsiye dokun,sallayarak yayin ,yaymak icin kasik kullanmayin.arabasi hamuru hazir,soguyunca dilimleyip servis yapilir.


Posted via Blogaway