16 Ekim 2014 Perşembe

EKŞİLİ ET KABAĞI

 Konya  Karaman Ereğli yörelerinde yerli halk tarafından yetiştirilip pazarlarda satılır et Kabağı.Bildiğimiz kabaklardan farklıdır..Resimdeki çeşidinden başka, kalın uzun cinside vardır.Etli ve ekşili pişirilir.Yemeğin resmini en kısa zamanda koyacağım İnşallah.

Ekşili et kabağı
Malzemeler 
Yarım su bardağı nohut(bir gece öneden ıslatılıp haşlanmış)
2 Yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
Yarım kg yağlı koyun veya kuzu eğe kemiği eti (doğranmış)
3 Baş kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1 Baş sarımsak (ikiye, üçe bölünmüş)
1 Tutam ıtır veya kadife yaprağı (kıyılmış)
1Tutam reyhan yaprağı (kıyılmış)
Yarım demet maydanoz (kıyılmış)
Yarım demet nane (kıyılmış) yoksa kuru nane
1 Yemek kaşığı domates salçası
4 domates
¼ su bardağı su
1 et kabağı ( soyulmuş üçgen doğranmış)
¼ su bardağı koruk suyu veya limon suyu
1 çay kaşığı tuz (zevke göre fazla)

Yapılışı:Bu yemek  toprak veya bakır tencerelerde pişirilir.Piştikten sonra bir gece bekletilir,ertesi gün ısıtılıp yenilir.Bir gece yıldızları görmezse tadı olmaz derler. Tencereye sırasıyla nohut, yağ, soğan, etleri ve kabakları yerleştir. Üzerine reyhan, kadife, nane ve maydanozları koyulur. Salça, su ile ezerek ilave edilir. Domateslerin kabuklarını soyulur üzerine doğranır. Ekşisini tuzunu ilave edip çok hafif ateşte pişirilir. Ertesi gün ısıtıp tabağa düzenlenir sofraya getirilir.
Yorum Gönder