24 Ekim 2014 Cuma

DEREOTLU POĞAÇA


          


      DEREOTLU POĞAÇA

    Malzemeler:
200 gram erimiş soğutulmuş margarin
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
3 yumurta (1adet yumurtanın sarısı üzeri için ayırılır.)
1 adet kabartma tozu,yarım demet dereotu
1 kase dolusu beyaz peynir,aldığı kadar un,yaklaşık 4,5-5 su bardağı kadar.

Yapılışı:
Margarin zeytinyağı, yoğurt ve yumurta iyice çırpılır. Üzerine incecik kıyılmış  dereotu ile peynir karışımı dökülür.  Unu, kanartma tozunu ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Yarım saat kadar dolapta dinlendirip ceviz büyüklüğünde bezeler alın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp 200 derece fırında  kızarana kadar pişirin.


 Çok sevdiğim Dereotunun faydaları,

 Kıyılmış yapraklarından, tohumlarından yapılan çay sinirlere iyi gelir. Yatıştırıcı özelliği vardır. Uykusuzluğa iyi gelir. Uyku sorunu olanlar için faydalıdır.
* Hıçkırığı giderir.
* Hazımsızlığa ve ishale iyi gelir.Doğal bir antiseptik olması nedeniyle, mikropları öldürerek ishalin tedavisine yardımcı olur.
* Hormonları düzenleyerek, adet kanamalarını düzenler.
* Anti-histaminik özellikleri sayesinde, alerji, hapşırma ve öksürüğe karşı iyi gelir.
* Ağızda çiğnenen tohumları ağız kokusunu önler. Ağız içini dezenfekte edip, hijyenlik sağlar. Antioksidan etkisi ile bakterilerin zararlarına karşı, diş ve diş etlerini korur.
* Kasiyum bakımıdan zengin olduğundan, kemik ve diş sağlığı için faydalıdır.
* Vücuda kuvvet ve çeviklik verir.
* Uyuşturucu maddeler ile oluşan zehirlenmeler de, tedavi edici ilaç olarak kullanılır.
* Göz hastalıklarına iyi gelir.
* Zayıflamaya yardımcı olur.
* Safra ve sindirim suyu salgılanmasını sağlar.
* Mide ve bağırsak gazlarını önler.
* Ağrı ve krampları giderir.
* İdrar söktürür. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
* İştah açar.
* Anne sütünü çoğaltır.
* Kansere karşı korur.



Yorum Gönder