23 Aralık 2013 Pazartesi

Ev Yapımı Boza


 Bloğu ilk yazmaya başladığımdaki yayınlarından biridir boza.Şimdi az miktarda da olsa yapmak istiyorum.Hadi buyurun birlikte yapalım.
Merhaba arkadaşlar bu soğuk kış gecesinde,iyi gideceğini düşündüğüm boza yapmak geldi aklıma.


 Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Günümüzde eski Osmanlı coğrafyası ile Orta Asya coğrafyasının bazı kısımlarında yapılıp tüketilir. Balkan coğrafyasından Türkiye, Kosova, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk,Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Romanya gibi ülkelerde ve Asya'dan Kazakistan, Kırgızistan kesimlerinde tüketilen bir içecektir.

Boza, genelde kış aylarında tüketilir. Bozanın mevsimi 15 Eylül – 15 Mayıs arasıdır. Uygun şartlarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 ya da 7 gündür.


İbn Batuta isimli Arap gezgini, 14. yüzyıl başlarında yazdığı seyahatnamesinde Türklerin bulunduğu Deşt-i Kıpçak bölgesini anlatırken Türklerin içtiği bir şıra olan bozayı anlatmaktadır.

"Tattığında ekşilik hissettiğim için hemen bıraktım. Yemekten çıktığım zaman bunun ne olduğunu araştırdım, anlattılar; Duki (düğ = ince bulgur) tanelerinden yapılan bir nebizdir bu. Onlar Hanefi mezhebindendir ve nebiz onlar nezdinde helaldir. Buralılar dukiden yapılmış bu nebize buza (boza) adını veriyorlar."


Malzemeler


1 kilo bulgur

250 gram pirinç

1 kilo toz şeker

10 gm yaş maya






ikisini ayrı ayrı haşlayıp,blenderdan geçirin, üzerine 1 kilo seker katin bir taşım kaynatın, ocaktan alıp ılınınca içine küçük yas mayalardan bir tane atıp karıştırın,üzerini örtüp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.,Afiyet olsun üzerine tarçın serpmeyi unutmayın.
Yorum Gönder